Blogg

Forebyggende vårpuss!

Selv om det ikke ser sånn ut når jeg ser ut på snødekte åkre og gradestokken viser alt for mange blå tall, så er våren like om hjørnet... Og med våren kommer en del uunngåelige oppgaver. Det skal pusses og vaskes, ordnes og fikses. Å ha en liten sjekkliste man kan krysse av på, er en god ide når man starter. Hvordan står det til med vinduene dine for eksempel? De trenger sikkert litt omtanke og kjærlighet. Kan de bare flikkes litt på, få en liten dose olje? Eller må de restaureres? Hva kan du selv gjøre? 
Vinduer
Vindusrestaurering - bare ordet har blitt synonymt med gamle hus og restaurering. Synonymt med den riktige måten å ivareta gamle bygninger på. Synonymt med hva man kan gjøre selv... Slik restaurerer du vinduene dine på 1-2-3, kurs, enkle tips og råd. Det legges opp til at man selv skal restaurere sine egne vinduer. Og det er jo vel og bra! Det er mye man kan gjøre selv av rent vedlikeholdsmessige ting som er med på å bevare de originale vinduene lengst mulig. Og da er det viktig å vite hva man bør passe på.
 
Jevnlig vedlikehold - hva er det?
Som med mye annet her i livet er det det kjedeligste som er det viktigste... Når man en gang er så heldig at man har gamle vinduer - ta for Guds skyld godt vare på dem! Ved jevnt og trutt vedlikehold vil de vare i 100 år til! Men hva er da "vedlikehold"? Hva må man passe på? 
 
Det er vanninntrengning som er vinduets hovefiende. Kommer det vann inn over tid på treverk, så vil det til slutt resultere i råte og skader. Det viktigste er faktisk at man påser at det er maling et lite stykke ut på selve glasset. På den måten forhindres vann å trenge inn bak malingen og under kittet og inn i treverket som igjen da ved fukt kan råtne. Det samme prinsippet gjelder for hjørnejern og hengsler. Ser man at hjørnejern begynner å "ese" ut, så bør man ane fare. Da er det mest sannsynlig fuktig og råttent treverk under. Ofte forårsaket av at vann har trengt inn og de gamle skruene har rustet og det slippes dermed enda mere vann inn. Litt av hvert å gjøre med vinduene på bildet under. Forhåpentligvis er det betraktelig mindre jobb med dine!
SAM 1147
Liste for forebyggende vedlikehold av dine vinduer:
 • Se over vinduene dine jevnlig.
 • Ser treverket veldig tørt ut kan du gjerne påføre kokt linolje tynnet ut i litt terpentin. Dette vil fornye fargen og gi liv og olje som trenger inn i treverket igjen.
 • Se til at det ikke er sprekker som vann kan trenge inn gjennom. Husk på at vann har en vanvittig evne til å trenge inn i de minste små sprekker...!
 • Hvis det er noen små sprekker, så kan du masere inn litt linoljekitt og mette disse pent. Dette kan også med fordel gjøres før maling. 
 • Skift ut glass hvis det kommer en liten sprekk, dette er også grobunn for vannintrengning. Vann følger minste motstands vei...
 • Sett inn kittfalser med skjellakk/oljebasert kvistlakk. 
 • Noen sverger til grunning av kittfalser med maling - det vil jeg ikke anbefale da kvistlakken er tett og akkurat i kittfalsen er det viktig at det er tett så treverket ikke suger ut oljen i kittet og tørker det ut.  
 • Bruk godt med kokt linolje der hvor det er bart treverk før påføring av maling. På den måten mettes porene i treverket med olje og forhindrer/utsetter vann å trenge inn.
 • Bruk diffusjonsåpen linoljemaling (en illustrerende grunn til dette kommer nedenfor;-)
 • Mal i flere tynne lag. Men pass på at det kun er ett tynt lag på toppen og bunnen! Ellers kan det fort bli for tett selv med linoljemaling. Det er uhyre viktig at fukt kan slippe ut igjen. 
 • Når det males - pass på at det er maling et par mm ut på selve glasset.
 • Lukk vinduet skikkelig etter deg! Med begge haspene...
 • Bruk stormkroken når du skal lufte! Og lukk vinduet hvis det begynner å regne eller snø....
Tett maling
Det må puste!
Hvorfor da ikke bruke en tett maling som forhindrer at vannet trenger inn i det hele tatt...? Det er mange som spør seg dette. Og det er et enkelt svar til det. Det blir for tett...! Å male med en tett maling er som å ta på en tykk regnfrakk på huset eller vinduet. Du har sikkert selv gått ute i regnet i en gammel og tett regnfrakk? Noe regn kommer alltids inn gjennom en eller annen liten sprekk, men du kan være ganske så sikker på at den ikke så lett slipper ut igjen! Derfor maser vi bygningsvernere om diffusjonsåpen maling! Det er det samme som en god pustende allværsjakke i motsetning til det en dønn tett oljehyre... Bildet over illustrerer bra hvordan den tette regnfrakken slår sprekker...
 
Det er ikke alt man tenker over
Man vet nå at vinduene skal settes inn med kokt linolje (her mener noen at det skal brukes rå, men det mener altså ikke vi), det skal kittes med linoljekitt, og så skal det males - med linoljemaling. Men har du tenkt over i hvilken farge?
SAM 1163
SAM 1170 
Ufattelig mye tid og ressurser brukes på å velge hvilken farge huset skal males i, og ikke minst hvorvidt man skal male kjøkkenet tradisjonelt blått eller ikke. Og hva med den helt spesielle gammelrosa fargen i gangen...? Men det tenkes kanskje ikke så nøye over hvor stor påvirkning fargen på selve vinduet har? Har du tenkt over det? Hvordan hadde huset ditt sett ut hvis vinduene ble malt grønne? Eller røde? Mørkere enn veggfargen eller lysere? Det vil påvirke helhetsinntrykket veldig. 
 
Vi fant, vi fant!
Da vi satte i gang med undersøkelser her på Skjeggenes (og det var tidlig da vi faktisk skrapet litt allerede på visningen...), ble vi hoppende glade da vi oppdaget at vinduenes første fargelag ikke var hvitt, men de var malt mørke brune! Misforstå meg rett - det er mange bygninger som er flotte med hvite vinduer, og som også hadde det opprinnelig. Men jeg må innrømme at jeg virkelig ønsket meg noe annerledes på mitt sveitserhus. Og en annen farge på vinduene enn hvitt er å betrakte som annerledes da det er så mange som av uvitenhet eller andre grunner enkelt og greit bare velger å male vinduer hvite. Men rent historisk har vinduer vært malt i mange andre farger enn hvitt! Ser man bakover i tiden på farger på vinduer så finner man utrolig mange varianter. Alt fra de mørkeste grønne, røde og brune til de lysere, grå og umbratoner. Hvordan var det på huset ditt? For du har vel sjekket? 
 
Men hvordan finner jeg frem til den opprinnelige fargen?
Noen ganger er du heldig og det er lag-pålag med maling som det er mulig å lage en fin liten fargetrapp av. Men ofte er vinduer man skal i gang med å restaurere så slitne at det knapt er maling igjen å kunne bruke som dokumentasjon. Hva da? Jo, det aller beste tipset er å løsne på hjørnejernene og se om det er noen rester bak dem. Latskapen lenge leve...! Og det har den gjort i generasjoner før oss. Ofte blir ikke hjørnejern løsnet på ved enklere vedlikeholdsarbeider. Det er strengt tatt ikke nødvendig heller, så lenge det ikke er mistanke om fukt bak dem. Så sjansen for å finne den originale fargen der er stor. 
IMG 4491
SAM 1180
Facelift!
Jeg behøver vel ikke her å proklamere viktigheten av å ivareta de gamle originale vinduene håper jeg. Men det hjertet er fullt av renner munnen (eller i mitt tilefelle, fingrene over med...). Det er noe eget med det gamle glasset, den gode materialkvaliteten. Men det er også noe eget med helhetsintrykket vinduene gir. Alle har jo lest eller hørt at vinduene er husets øyne. Gi dem den sminken de fortjener for virkelig å skinne og komme til sin rett!
SAM 1140 SAM 1139
Vi valgte å gjøre en drastisk facelift på kårhuset her på Skjeggenes. Vi tok ut 50-tallsvinduene som var her og erstattet dem med eldre smårutede vinduer. Dette er et, som sagt, drastisk valg, og ikke alltid nødvendig. Nå var vinduene i kprhuset av usedvanlig dårlig kvalitet med mye råte, så noe måtte gjøres uansett. Vi valgte derfor å tilbakeføre til tidligere tiders utseende istedenfor å bibeholde moderniseringen bygningen fikk på 1950-tallet da vi syns det var riktigere i forhold til helheten på tunet. De ble også malt brune tilsvarende vinduene på hovedhuset. Vi vet ikke med sikkerhet hva slags vinduer som var i kårhuset før de nye kom på 1950-tallet, men antar at de kunne ha vært smårutet i tilsvarende størrelse da bygningen er fra tidlig 1800-tallet.
 
Det er betagende å se hvordan bygningen på en måte "setter seg", og det hele faller mer på plass rent formmessig! Tro du meg - farger gjør en verdens forskjell på helhetsinntrykket!
 
 
 
 
 
 

Å leve i historien

Hva er det for noe med denne vanvittige fascinasjonen for fortiden, for historien? Hvorfor banker hjertet litt ekstra når man ser en nedslitt terskel eller slitasjen i malingen på det gamle melkeskapet? Å leve i fortiden... På svensk høres det om mulig enda vakrere ut: Att leva i det förflutna. Vitnesbyrdene om tidligere tiders arbeid og slit vekker en voldsom følelse i mange av oss. Det er en underlig greie.

Gammel slitt terskel

Å kjenne seg hjemme

Vi er skapt forskjellig, og heldigvis for det. Noen kjenner, som meg, på fascinasjonen av de gamle merkene etter tidens tann. Andre ønsker seg renheten i store glassflater og betong. Og andre igjen ønsker seg en lett blanding.

Kanskje ønsker jeg å leve i fortiden eller å bo i det gamle fordi jeg ikke vet bedre? Jeg har aldri, over tid i hvert fall, kjent på luksusen av et moderne og strømlinjeformet hjem. Jeg har besøkt mange, både private og offentlige moderne interiører/hjem/boliger. Og jeg får nesten alltid den samme følelsen av å være litt "lost". Jeg passer rett og slett ikke inn mellom glass og betong. Men kan jeg kjenne litt på tidligere tiders historiske spor i hverdagen, så kjenner jeg en ro og en tilhørighet. Ja, det er en underlig greie.

Detalj fra vindu - Skjeggens gård  Detalj fra vindu - Skjeggens gård

Den romantiske drømmen om å leve i fortiden

Historie, kulturhistorie, det gamle, å leve som i gamledager, småbruksdrømmen... Vi ser det tar tak i samfunnet som aldri før. Flere og flere ønsker seg tilbake til en tenkt tid, en tenkt tilværelse. Men jeg er helt sikker på at det var tøft å leve på et småbruk for 150 år siden. Norge var et annet land, mulighetene var ytterst begrensede. Den romantiske ideen om dette minner lite om den tids hverdager med slit og arbeid. Nå er det ofte ressurssterke mennesker som forfølger nettopp drømmen om livet på landet og realiserer småbruksdrømmen og det å leve som i "gamledager". Jeg tror nok det er mange som finner ut at det å leve i fortiden og med historien ofte viser seg å være litt mer tungvint enn forventet. Mens andre rett og lett ikke klarer å la være... Som meg selv:-)

 

 

Detalj av dørhåndtak - Skjeggenes gård  Maling som flasser av

Definerer det meg?

Hvem gjør det meg til? En evig romantiker og nostalgiker? Mulig det. Jeg har alltid forbundet meg selv med gamle hus. Har alltid ønsket meg et liv med og i gamle hus. Og jeg har tatt et valg og ikke minst, jeg har vært heldig. I min verden er det å betrakte som å være heldig det å ha muligheten til å bo et slikt sted som her på Skjeggenes og reise på "hytta" til et sted som Ånnerød. Ha muligheten til å ta en prat og en diskusjon med den du har valgt å dele livet med, om det du har valgt å vie livet til...

Skjeggenes gård - å leve i fortiden på Skjeggenes gård

Arvelig belastet begge to

Vi hadde kanskje ikke så mye valg, Lars og jeg. Han med en mor som var arkitekt og bygningsantikvar og jeg med en far som var det samme. Begge ble vi dratt med rundt på ulike befaringer, langt avgårde i en eller annen bygning på en eller annen gård. Og vi lærte å elske det! Så nå er det bare å håpe at 5-åringen også vil elske det like intenst som oss og ønske å ta vare på og videreføre dette. Hun er, om ikke annet, dobbelt arvelig belastet;-)

Far og datter på en gammel Grolle Anna i pappas fotspor

En balansegang

Det er ikke slik at vi ikke setter vårt preg på Skjeggenes. Det gjør vi selvsagt. Alle generasjoner setter sitt preg på en bygning i mer eller mindre grad.  Selv vi som velger å leve i fortiden! Vi kommer til å "modernisere" i den forstand at vi skal ha bad med varmekabler og oppvaskmaskin på kjøkkenet og det hele;-)

Historisk detalj

Og vi kommer til å perfeksjonere vår drøm om en stor gård med historie - vi ønsker å leve med og i historien. Med respekt for det som var her, med dokumentasjon av det som blir fjernet og med gode argumenter for det som blir tilført. Det er ikke en eneste ting som overlates til tilfeldighetene.

Gamle hus er så kalde!

Jeg er nok et stabeist av en nostalgiker som nekter å la meg knekke av lokketilbud på varmepumper, vannbåren varme og 23 grader i stua....! Jeg går med tøfler!

Men gamle hus er så kalde! Det trekker fra vinduene! Det er gulvkaldt! Dette hører jeg hele tiden fra huseiere og andre. Men gjør det noe?

Det er sunt med litt trekk!

Jeg har vokst opp i en gammel bygårdsleilighet i Oslo, og bodd brorparten av mitt liv i gamle eller veldig gamle kalde hus. Jeg har vendt meg til å gå inne med tøfler eller ha ullsokker på beina! Det hører liksom med... Og jeg har gjestetøfler i alle mulige farger og fasonger! Det ligger alltid ett eller flere pledd i sofaen, og jeg går aldri i t-skjorte inne om vinteren. Sånn er det å bo i gamle kalde hus!

Håpløs nostalgiker!

Den første leiligheten jeg kjøpte da jeg var 21 år, var ny. Det var undertrykk i leiligheten så døren inn fra gangen åpnet seg kun med ganske mye makt og et sakte "schwupp". Den første vinteren jeg bodde der (det ble med den ) var jeg så forkjølet som jeg aldri hadde vært før og heller ikke vært siden. Det trakk ikke fra noen vinduer, det var ikke gulvkaldt og vi måtte gå med t-skjorte inne... Jeg er hellig overbevist om at det ikke er sunt! Det er som å bruke antibac på unger hele tiden. Kroppens eget selvforsvar svekkes. 

Skjeggenes gård i vinter

Tiltak som funker i gamle kalde hus

I tillegg til å være en håpløs nostalgiker, så er jeg også en løsningsorientert praktiker.  Noen gamle kalde hus har forbedringspotensiale! Det er tiltak man kan gjøre for at det kan bli mindre trekk, mindre gulvkaldt og mindre budsjett på tøfler og ikke minst, på strømregningen...

Når det trekker, så kommer ikke trekken rett gjennom veggen eller rett gjennom vinduet. Den kommer i sprekker mellom overflater. Det vil si i overgang mellom gulv og vegg, i overgang mellom vegg og tak. Og ikke minst i området rundt vinduer. Ikke gjennom selve vinduet! Men i tettingen, eller mangel på sådan, rundt vinduene. Og det er her det store forbedringspotensialet kan ligge. Det er interessante bilder man kan ta med varmesøkende kameraer som bekrefter dette - for de som ikke tror meg.

Isolere?

I visse situasjoner kan det være aktuelt å "isolere" gulv. Men ikke nødvendigvis med isolasjon! Man kommer langt med en diffusjonsåpen vindsperre. Det er et drastisk tiltak å ta opp de gamle gulvene. Ja, og hvis det skal gjøres er det viktig å gjøre det riktig og forsiktig! Bruk opp igjen alle de gamle gulvbordene, og gjerne også den gamle spiken hvis den forefinnes:-)

Gamle spiker

Legg vindsperren med overlapp opp under panelet på veggene, da har du fjernet en av hovedårsakene til trekk, nemlig i overgangen mellom gulv og vegg... Hvis det er stubbloftsleire der, så la den ligge! Så sant det ikke er noen form for fukt, selvsagt. Den gamle leiren har en unik isolerende effekt også mot lyd. Der hvor leire og stein har rast ut, kan du forsiktig tette igjen med linisolasjon. Ikke stapp for hardt, da det vil miste sin isolerende effekt. Se for deg for trange støvler i kulda på vinteren...

Stubbloftsleire i gamle gulv - derfor er gamle hus kalde

Nye bjelker   Diffusjonsåpen vindsperre

Stapp forsiktig!

Et mindre voldsomt inngrep er å tette rundt vinduer. Det er lettere å forsiktig løsne på gerikter og stappe inn ny isolasjon. Ofte er det brukt isolasjon fra gammelt av i form av gamle aviser, gamle tekstiler, sagmugg, halm. osv. Dette har over tid sunket sammen og mistet mye av sin isolerende effekt. Og må da fornyes. Når du fornyer dette så bruk for all del et materiale som puster! Og som ikke fungerer som en svamp hvis det blir fuktig...

Lindrev for å hindre kalde gamle hus  Lindrev

Mitt beste råd er å bruke lindrev. Dette flotte materialet er lett å jobbe med da det ikke klør slik andre isolasjoner gjør, det er pustende og det er diffusjonsåpent. Og det er miljøvennlig! og musa er ikke så glad i det... Og du kan kjøpe deg i vår bygningsvernbutikk eller i vår nye nettbutikk som lanseres i løpet av veldig kort tid!

Bo der en vinter først!

Ikke ta drastiske valg den første vinteren du bor i et gammelt hus! Ofte tåler man mer trekk og kalde gulv bedre enn man kanskje trodde. Og ikke minst, det er ikke de store tiltakene med etterisolering av vegger og tak, utskifting av vinduer osv. som er redningen! Er du glad i gamle hus, så bevarer du dem gamle.

Men det er klart - ønsker du deg jevn varme fra en durende varmepumpe, eller muligheten til å gå barbeint og med t-skorte inne hele året - så kjøp deg heller et såkalt passivhus og se om du holder ut lenger enn meg! Men pass på å hamstre inn godt med Kleenex og nesespray - det kommer du nok til å trenge;-)

Gamle hus er ofte kalde, joda. Men de er sunne;-)

Derfor funker de historiske sporene!

Alle historiske spor er der av en grunn. Noen grunner er selvsagt bedre enn andre, men de er der like fullt. Gode eller mindre gode grunner. Selvfølgelige og opplagte, eller overraskende og uklare. Kanskje til og med til dels tilfeldige. Det er ikke alle de historiske sporene som er like opplagt gode i vår verden. Men akkurat når det kommer til farger, er det svært sjeldent at jeg syns at de historiske sporene gir en dårlig pekepinn på retning og valg. Nettopp fordi de er der av en grunn. De passer liksom så godt inn. 
SAM 1097
Alle vet at farger er vesentlig for det inntrykket som gis. Enten det er den oransje klokken, den kritthvite fasaden på hytta i skjærgårdsidyllen, det gjennomførte sorte antrekket på jobb, den røde kjolen med høy splitt, de lilla støvlettene. Man velger farger av en grunn. Det gjelder også for farger på husene og i interiører. Man gjorde det "i gamledager" og man gjør det fremdeles. Det er for eksempel knapt et tilfeldig fargevalg i Fruens gemakker på Damsgaard hovedgaard... Tapetet vi leverte dit er så frekt og vakkert at det nesten gjør vondt!
Bilde 5 Damsgaard hovedgård . Foto Victroia Brand 
 "50 shades of white"...
Det er fremdeles en gåte for meg hvorfor alle på død og liv ønsker "50 shades of white", med en liten tøtsj av grey! Fremdeles...?? Hva er det med de rent hvite interiørene, med det såkalt "spennende innslaget" av en lett henslengt knall rød pute i den hvite sofaen. Hæ??? Og er man vill og gal så har man en fondvegg i grått... Jeg kunne lagt ut et hvilket som helst bilde fra omtrent hvilken som helst boligannonse her for å illustrere dette og underbygge mitt poeng, men det skal jeg spare dere for.
I tillegg ser man hvordan man begynner å gå lei av hvite hus. Og hva skjer da? Jo, da maler man alle hus grå istedenfor! Hjeeeelp! Når det er sagt så snakker jeg her primært om gamle bygninger - historiske hus - som aldri i utgangspunktet var hverken grå eller hvite - hverken utvendig eller innvendig. Så da er det understreket, og antall såre tær håper jeg ble litt redusert! Men det er ikke bare meg som er bekymret for den grå utviklingen. Man kan lese om det flere steder, blant annet på www.ifi.no. Og i Trondheim har det blitt utviklet en egen fargeveileder - nettopp som motvekt til alt det grå. https://www.nrk.no/trondelag/xl/norge-i-koks_-kalk-og-gratt-1.13078142 Så det er håp;-) 
Bryggen Bergen
Her på gården skal det bli forandringer!
Skjeggenes var hvitt med grå detaljer da vi overtok her i fjor. Hovedhuset var hvitt, låven grå... Det er sånn ennå, men ikke for så lenge! Vi har pirket og skrapt, lett med lykt og lupe. Men her hadde de virkelig gått grundig til verks med skraping og høytrykkspyling... Så det var så godt som rensket helt for farger utvendig! Og først fant vi grått...! Ojda. Ikke akkurat det jeg ønsket meg for å si det sånn! Har jo sverget på å ikke være som alle andre;-) Så da måtte det letes videre. Og tålmodighet lønner seg. Joda, vi fant fremdeles grått, ihverfall en grålig farge med innslag av oker som jeg velger å kalle det....;-) Og heldigvis fant vi kontrasterende farger i dekor og på vinduer og dører. 
IMG 3463 IMG 3436 
And the winner is:
Grålige vegger med innslag av oker
Omramminger og detaljer i mørk oker
Dører og vindusrammer i mørk brunt
 
Tror der blir skikkelig vakkert, jeg! Og jeg gleder meg til å male til sommeren! 
IMG 4446
Men hvor fant vi disse sporene?
I og med at det var skrapt så himla godt, så måtte vi virkelig inn i alle kriker og kroker for å finne noen skikkelige spor. For hvitt med grå detaljer visste vi at det ikke hadde vært opprinnelig. Flere steder rundt om på veggen fant vi små og svake spor etter grått. Dette ble bekreftet på alle vegger, både oppe og nede. Men det var først da vi fjernet den gamle lampen over inngangspartiet at vi virkelig så hvordan fargen hadde vært! For ordens skyld -  lampen ble tatt ned for istandsetting - den kom selvsagt opp igjen;-) Men den hadde ikke blitt tatt ned da huset ble rensket for maling - heldigvis! Derfor fant vi dette viktige historiske sporet.  
Den mørke brune fargen som vinduene var malt i fant vi først på en rest av gammel kitt, for så å få bekreftet bak et hjørnejern. For vi har selvsagt begynt med den viktige jobben med å  restaurere de originale vinduene på hovedhuset!
Okerfargen fant vi rester av opp under pynten på inngangspartiet. Der man ikke så lett kom til med skraping og spyling. Så er man tålmodig så kan man finne de sporene man trenger for å kunne tilbakeføre på dokumentert grunnlag. Det er heldigvis ikke så mye som skal til!
IMG 4405 IMG 4404
IMG 4491 6ABC04E9 CBCB 41D5 A1D0 8F9EF6AB5012
Men hvorfor funker det bedre?
For noen funker det helt fint med hvitt og grått. Og det er jo greit nok at vi har ulike oppfatninger av farger. Men - når man står ovenfor et gammelt historisk hus, så syns jeg det er viktig å tenke seg om både en og to ganger før man går for det hvite eller det grå. Her kommer mine tre punkter på hvorfor farger funker bedre:
 1. Hvitt og grått er sjeldent husets første farge - det har en forholdsvis kort tradisjon
 2. Farger gir huset karakter og personlighet
 3. Du kommer garantert ikke til å gå så fort lei av farger som av hvitt og grått
Mitt hjertebarn!
Ofte oppdager man at en bygning eller et rom "faller på plass" når det males opp igjen i sine opprinnelige farger. Høyden under taket, detaljene, snekkergleden, rommenes store dimensjoner eller det lave intime. Dette må alt behandles deretter! Å male alt likt uavhengig av størrelse, dimensjoner og detaljer, vil naturlig nok frastjele personlighet og karakter.  Et sveitserhus med masse flotte detaljer og snekkerglede tåler utvilsomt farger! Å male alt hvitt gjør at deler av intrykket blir borte og detaljene kommer ikke så tydelig frem. Men det er også viktig å understreke at det faktisk rundt århundreskiftet var klassiske sveitserhus med snekkerglede og det hele som ble malt helt hvite. Det er ikke det vanligste, men det finns. Bare så man er klar over det også. 
SAM 3026
Trust me!
Jeg har hatt kunder som har ringt meg noen måneder etter endt arbeid og rådgivning og takket meg for at jeg overtalte dem til å gå for mere farger enn de trodde var mulig! Det gir en god følelse! Jada, farger er nok mitt største hjertebarn og jeg har skrevet om det før http://historiskehus.no/blogg/35-hvorfor-er-farger-sa-viktig, og jeg kommer helt sikkert til å skrive om det igjen;-)
 
I mellomtiden oppfordrer - og utfordrer - jeg dere alle til å tørre å ha mere farger rundt dere! Ta sjansen på farger på huset, kle dere i mere farger som gir inspirasjon og positivitet!
Det funker faktisk:-) Trust me.
 

Nytt bad på 1-2-3!

Nå som forhåpentligvis enda flere har lest om vår noe uheldige episode med ekte hussopp på badet både her på bloggen og i Magasinet Norske Hjem hvor jeg nå har en fast spalte(!), er det på tide å komme med en liten oppdatering. 
SAM 0993
Jeg kjenner på en stor glede og takknemlighet når vannet renner over meg og jeg kan dusje igjen! Det er visse fasiliteter det er greit å ha, selv om man bor i et gammelt hus. Man skulle tro vi hadde blitt vant til å ha utedo og ikke rennende vann fra våre 9 måneder uten slike fasiliteter på Ånnerød. Men jeg må innrømme at det var tøffe dager nå i januar uten dusj og bad...
SAM 0988
 Dere husker kasnkje at det så sånn ut...?:
IMG 4135
Lammelsen var nesten komplett da vi forsto at det ble påkrevd med en skikkelig sanering av badet etter at vi fant ekte hussopp i kjelleren vår (se forrige innlegg: http://historiskehus.no/blogg/37-ekte-hussopp-shiiiit). Hvorfor skjer aldri sånt midt på sommeren?? Her kunne vi bare tuslet ned til Setten og badet hver eneste dag hvis det hadde vært temperatur til det! Men isbader er og blir jeg aldri. Så her var det på gamlemåten med vaskeservant og klut. Vasking av hår i vasken kan jeg underskrive på at er tungvint! Men når man først har smakt på det tungvinte så setter man desto større pris på komfort og i min verden ren luksus med et velfungerende bad!
SAM 0983 SAM 0984
Dette måtte til:
Sanering i form av borttaging av alt som defineres som mat til soppen. Det vil si alt av treverk i en meters avstand. 
Drenering på utsiden
Nytt dekke på gulvet
Børsting av muren med stålbørste
Brenning av sporer med propanbrenner
nedhakking og pussing av ny mur inne
Maling av gulv
Maling av mur og vegg
Og litt pynting;-)
 
Og vipps så hadde vi nytt bad;-) Jaja, det var ikke ferdig over natten og heller ikke uten masse jobb... Lars har virkelig stått på og fikset det så familien nok en gang kan unne seg den fantastiske luksusen en innendørs dusj utgjør. Heldige meg:-)
SAM 0993 SAM 0986
 
 
 
 

Ekte hussopp....!?! Shit.

Man kjenner panikken brer seg i brystkassen når rosen åpenbarer seg steg for steg i det panelet fjernes. Alt man kan og vet om ekte hussopp og andre styggedommer farer gjennom hodet i rekordfart. Kopperfarget sporestøv... Bomullslignende rosetter... Gul kjerne... Brune staver.... Elemineringsmetoden settes i høyeste gir. Alt i et desperat håp om at rosen på veggen ikke viser seg å være det verst tenkelige man kan ha i huset. 
IMG 4134
Bilder tas, det sammenliknes, det Googles, det ringes og det mailes. Vi fant ikke de kopperfargede sporene - ingenting som liknet på søl av hverken kanel eller kakao, Vi fant ikke brune klaser, vi fant ikke tårer, men vi fant litt som kunne minne om brune staver eller rektangulære sprekker i treverket. Og vi fant den vakre rosen med bomullslignende vev, såkalt soppmycel. Og det holdt. Bekreftelsen kom og joda, det er ekte hussopp vi har. Her! Hos oss! På badet i kjelleren! Shiiiit!
Hva nå? 
IMG 4133
IMG 4140
Når det rammer en selv
Hverken Lars eller jeg har selv noen gang vært utsatt for ekte hussopp. Vi har sett det mange ganger, gitt råd om forebygging enda flere ganger, og bistått med kontakter og tips. Men aldri selv kjent på den følelsen som kommer når man oppdager det hjemme hos seg selv. Og tro dere meg - det er ikke en god følelse! Jeg så for meg sanering, fjerning av alt av treverk, hogging i mur, fjerning av puss, varmesanering og kjemikalier. Det eneste lille huset på gården som for tiden er beboelig kom til å bli ubeboelig. Uten bad midt i januar...! Shiiiit!
IMG 4135 IMG 4136
Sanering
Som nevnt så mange ganger før så har jeg verdens mest effektive husbond. Han svingte seg rundt og vi fjernet og sanerte etter alle kunstens regler. Hogget, skrapte, brakk vekk og kastet ut. Det lille badet i kjelleren var plutselig ikke helt til å kjenne igjen. Men var det nok? Det vet man faktisk ikke før etter at man er ferdig og vel så det. Blusser soppen opp igjen så vet man at- Nei, det var ikke nok...! Så man må rett og slett bare gjøre så godt man kan. Vi valgte  å fjerne all panel i en meters avstand fra "rosen" vår. Og dermed ble det bestemt at badet fikk en brystning med mur nede og panel øverst. Kan sikkert bli fint det...;-) Og i denne prosessen har jeg lært en hel masse!
IMG 4137
Hva kjennetegner ekte hussopp?
Det er visse helt spesifikke og karakteristiske tegn på at du har ekte hussopp. Noen kjappe Googlesøk kan bekrefte disse punktene:
 • Det kan høres litt vemodig vakkert ut at dens latinske navn, Serpula lakrymans, betyr "soppen som gråter". Det konkrete som skjer er at denne soppen kan skille ut små dråper. 
 • Det letteste og mest påfallende tegn er når treverk som er angrepet av ekte hussopp får en brunlig grå farge, tørker inn og sprekker opp i staver eller rektangulære deler. 
 • Rosen vi fant er også et typisk tegn, selv om dette kunne vært andre ting. Men de bomullsliknende trådene, såkalt mycel, med et gulaktig senter, er visstnok karakteristisk.
 • Det kan også forekomme at denne midten blir helt sitrongul, noe ekte hussopp er alene om. 
 • Mycelet kan også forekomme i harde og porøse strenger, som visstnok har en karakteristisk "knekkelyd".
 • Brunt fint støv. Dette er soppens sporer og det kan likne på søl etter kakao eller kanel rundt om.
 • Når man er inne i sammenlikninger i matverdenen, så kan det dannes soppklaser som ser ut som pizza i tillegg. 
Så kjenner du igjen ett eller flere av punktene over, så vil du nok kjenne på den samme panikken i brystet som vi gjorde og sette i gang sanering.
Nedenfor er bilder hentet fra nettsiden husoppen.no og illustrerer de ulike kjennetegnene: 
ekte hussopp på teglstensvegg skjult bak panel Ekte hussopp soppmycel e1470726336665
 Foto hentet fra husoppen.no Foto: Effecta As                 Foto hentet fra husoppen.no
Ekte hussopp rektangulære biter e1470726286347 Foto Mycoteam Oppsprekking i treverk på grunn av angrep av ekte hussopp e1466579881704
  Foto hentet fra husoppen.no                                        Foto hentet fra husoppen.no Foto: Mycoteam
Foto Mycoteam Fruktlegeme av ekte hussopp e1466579837966
 Foto hentet fra husoppen.no Foto: Mycoteam
 
Og hvordan bør og kan dette saneres? Og kan man gjøre noe selv? 
 • Soppen må drepes!
 • Sanering er det eneste som gjelder her. Fjern alt som er berørt av soppen - og mere til...
 • Det anbefales at det skal fjernes en meter(!) inn i friskt materiale fra det infiserte området... Dette gjelder da treverk som er soppens mat.
 • Fjern alt dette materialet - langt bort -på en forsvarlig måte. 
 • Når du støvsuger - kast den støvsugeposen! Sporene du nettopp har støvsugd kanleve lenge og etablere seg på nytt et annet sted...!
 • Mur skrapes ren for alt som minner om sporer og tråder
 • Varmebehandling! Soppen liker ikke å ha det varmt. Vi satte på en dieselvarmer/byggvarmer i timesvis og gikk rundt her i bare t-skorten for første gang - ever...
 • Ild. Bruk gjerne en propanbrenner eller tilsvarende for å være helt sikker på at alt blir borte. Man kan faktisk se hvordan de usynlige trådene brenner opp...! Men OBS! Vær uhyre forsiktig!
 • Murverk kan også behandles med soppdreper/innsektgift/impregnering eller tilsvarende hvis det skal komme ny "mat" på samme sted. Altså hvis vi skulle hatt på ny panel oppå muren. 
 • Og drenering! Fjern årsaken til fuktighet på utsiden. Anna syns det var veldig spennende å sitte i sofaen og se på gravemaskinen utenfor:-)
IMG 4418
IMG 4422 1 IMG 4436 1
Men hvordan forebygge denne styggedommen?
 • Soppen må ha tilgang på fuktighet for å overleve. 
 • Påse at det ikke er fukttilgang, rens nedløp og takrenner, pass på skikkelig drenering!
 • Ventilasjon! Pass på at det er godt ventilert, ha luker og vifter i kjelleren. For Guds skyld tett ikke igjen luker i håp om at det skal bli varmere eller trekke mindre!
 • Ikke stapp kryprom og kjeller full av materialer! Pass på at det er god gjennomlufting, og "frie luftveier" for huset ditt. 
 • Litt som å "banne i kjerka", men... I visse ekstreme tilfeller kan det anbefales å bruke impregnert treverk der det ikke syns på steder hvor det tidligere har vært ekte hussopp...
 • Ha skikkelig drenering rundt huset ditt! Kombinasjonen mur som blir våt og panel og annet treverk innendørs med kondens og fuktighet er rene himmelrike for ekte hussopp. 
Gode råd og veiledning
Jeg har i min søken etter svar og tips kommet over en hel masse. Både via de beste fagpersoner jeg kontaktet, som hos Mycoteam, og også via nettet med masse konkrete tips og råd. De tips og råd jeg kommer med ovenfor er ting jeg har erfart selv og fått bekreftet via diverse søk, telefoner og mailer med fagpersoner. Bilder av skader som ikke er hos meg selv har jeg funnet på nettet i min søken etter svar. Hvis du mistenker å ha ekte hussopp så er det mange steder jeg vil anbefale dere å kontakte. Det finnes masse informasjon om dette, flere veiledere, noen fine oppskrifter til sanering, noen gode forsikringer og en hel masse skremselspropaganda... Bruk sunn fornuft og fagkompetanse - det er mitt heteste tips nå som jeg har erfart det sånn på kroppen selv. Og det kan være greit å ha en god forsikring som også dekker ekte hussopp....
 
Men jeg håper inderlig dere ikke opplever dette, for det gjør rett og slett litt vondt i magen. 
 
 

Hvorfor er farger så viktig?

At det var grønt tak og grønne dører med karmer som skulle til for virkelig å få frem den lilla fargen på veggen, var en spennende bekreftelse. Min erfaring tilsier at man alltid skal lytte til instinktet sitt og magefølelsen! For det er alltid en grunn til valg av farger. Ikke minst i historiske interiører. Og i møte mellom historiske interiører, spennende spor og intense ønsker!
SAM 2191
Endelig fikk jeg brukt "min" farge!
Mange har reagert og kommentert fargen på kjøkkenet på Ånnerød. Den er unektlig spesiell:-) Ingen klassisk kjøkkenfarge, for å si det sånn... Kjøkken skal da være blått, eller? I hvert fall ikke lilla! Hvorfor ikke? Det er viktig å gå utover det konvensjonelle, se på de historiske sporene, gå utenom det "vanlige". Denne lillafargen "har vært i meg" i mange år. Jeg har alltid ønsket å bruke den på et kjøkken - av en eller annen grunn. Da vi kjøpte Ånnerød, så fikk jeg endelig muligheten. Det var mye som måtte gjøres på kjøkkenet, og resultatet var at vi måtte ha nytt panel på veggene fordi de gamle masonittplatene var fullstendig umulig å redde. Under disse platene fant vi rester av diverse tapet. Selv om jeg er "tapetdama", så ønsket jeg faktisk ikke tapet på kjøkkenet. Men jeg hadde denne fargen min inni meg som jeg gjerne ville bruke, og da jeg fant nesten tilsvarende farge i et av tapetene tenkte jeg "Yes!- endelig!"
SAM 2192 SAM 0400
Stor forskjell
Det er ikke mye som minner om det vi kjøpte. Kjøkkenet som var der da vi kjøpte var fra 1940-tallet. Det var utrolig slitt, skadet og ikke til å redde. Selv ikke for oss. Og for å være ærlig - jeg ønsket meg ikke et 40-talls kjøkken her heller. Digger 40-tallet - der det hører hjemme! Men her på Ånnerød var det ikke hva jeg ønsket meg. Utfordringen var at det ikke var mye å ta utgangspunkt i - trodde vi. Men det er rart hvilke historiske spor som dukker opp når man begynner å skrape i overflaten! Her kom spor etter hjørneskapet og gruen godt frem. Og det ga oss grunnlag nok til å rekonstruere. 
Vi visste at det hadde vært en grue der og da vi fant sporene i taket og på veggen, og med disse sporene visste vi også hvor stor den hadde vært og hvilken vinkel hetten hadde hatt. Og da var det bare å mure det opp igjen:-) Og da vi fant det gamle hjørneskapet bakerst i bryggerhuset under en masse annet skrot, med malingsrester i nesten samme tone som "min" lillafarge....! Ja, da var lykken tilnærmet komplett!
SAM 0370 SAM 2427
SAM 3029 SAM 2421
Hstoriske fargepaletter
Vi skrapte oss tilbake til første lag og ut i fra det laget jeg en fargepalett. Dette gjorde jeg for hvert eneste rom i huset. Og satte det sammen. For at det skal være en gjennomgående harmoni. Og misforstå meg rett - det betyr ikke ton-i-ton! Harmoni for meg er ofte sterke kontraster og komplimentære farger. Som å ha grønt tak og dører med karmer til lilla vegger;-) Hver eneste stilepoke har en tidstypisk fargepalett. Å tørre å bruke de ulike palettene er det jeg har spesialisert meg på. Både innen tapeter, men også på alle de andre malte flater i et rom. Mange tenker at man må ha rolige farger og toner i et rom med et tapet som har mange farger og mye mønster... Hvorfor det? Det beste er nettopp å tørre utfordre seg selv litt. Og dermed se hvordan et helt interiør plutselig kan "falle på plass". Hadde jeg valgt å male taket og dører og karmer hvite på Ånnerød, så hadde jeg ikke fått den varmen og lunheten som alle reagerer over. Og de blå detaljene i spisestuen får faktisk frem det blå i tapetet enda bedre. Så enkelt er det. 
SAM 3026 SAM 2986
Linoljemaling - selvsagt!
Vi har brukt linoljemaling både ute og inne. Tradisjonelt, vakkert og lett å bruke. Lars har brukt alle de ulike linoljmalinger som er på markedet, testet og sett. Og vi lander alltid tilbake på den samme, nemlig linoljemalingen fra Engwall O. Claesson. Den er lett å arbeide med, og ikke minst, den er lett å få tak. Den kan enkelt kjøpes i nettbutikken til Magasinet Norske Hjem Og - den kan blandes etter NCS koder! Det er faktisk helt fantastisk! Så nå er det ingen unnskyldning til ikke å bruke linoljemaling! Nettbutikken deres er forresten oppdatert og bugner av spennende ting for en bygningsvern nerd! Se nettbutikken deres her: Norske Hjem.
SAM 0256
IMG 1464 1
Latskapen lenge leve!
På bildet over ser det ut som et gammelt og slitt - originalt gulv. Det er det ikke,  det er nylagt med ulike bredder og så malt. Men malt kun en gang... Og da kommer slitasjen etter en barnestol ved bordet kjappere enn man aner! Kjøkkengulvet ble malt mørk brunt og vi gikk for en oker i spistuen og i stuen. 
Vi valgte å male alle gulvene på Ånnerød. Dette er både tradisjonelt for stilepoken rundt århundreskiftet og det er vakkert. Og det er praktisk! Møkka syns ikke så godt, og man behøver ikke å skure på samme måte som med trehvite gulv. Og i vår verden er slitasjen i malingen både sjarmerende og vakker... Trehvite gulv har unektelig sin sjarm, men for et arbeid det er å holde dem pene! Det var vakre hvitskurte gulv der vi bodde før og jeg husker Lars tidlig sa at "å vaske gølva her på garden er mannfolkarbeid!". Helt greit, tenkte jeg;-)
SAM 4416
 SAM 4409 SAM 4428
Både ute og inne
Vi har brukt linoljemaling både innvendig og utvendig. Inne valgte vi den matte versjonen, noe vi er veldig godt fornøyd med! Mange er redd for lukten av linoljemaling og at det tar så himla lang tid før det tørker. Joda, det tørker saktere enn moderne vannbaserte løsninger, helt klart. Nå heter den ikke Strax heller...;-) Men det tørker penere - og jevnere. Og så lukter det god, gammeldags ærlig maling! Som er miljøvennlig og ikke skadelig. Bare så det også er sagt høyt og tydelig! Kjøkkenfargen fikk jeg laget et utgangspunkt i NCS av som jeg igjen brakk til så jeg fikk den akkurat som jeg hadde sett for meg med mitt indre øye;-) De andre fargene var rene NCS-koder som det bare var å bestille. 
SAM 0731
Utvendig skrapte vi oss også frem til første fargelag. Vel skraping og skraping...! Det aller meste av malingen var slitt fullstendig bort, med unntak av litt klattmaling med hvitt på to av veggene. Vi fant heldigvis rester etter den opprinnelige fargen oppe under mønet.  Det hadde faktisk bare vært malt i to omganger, på 100 år! Så vi kom langt med stålbørsten:-)
SAM 1542 SAM 1387
SAM 0730
Fasaden så unektelig ganske bedrøvelig ut da vi kjøpte stedet. Naboer kunne huske at det hadde blitt malt på 60-tallet-og ikke siden. Veggfargen hadde vært en lys grønnlig oker med først grønne karmer og siden røde. Vi gikk tilbake til det opprinnelige, med grønne karmer og detaljer. Selve vinduene hadde alltid vært hvite, og inngangsdøren ble malt mørk oker.
SAM 1721 SAM 1599
SAM 1717
Det er noe helt sesielt tilfredsstillende å male en fasade som ser så slitt ut i utgangspunktet. Det syns så godt! Og når man i tillegg vet at man har tilbakeført det på dokumentert grunnlag etter helt konkrete spor man har skrapt seg frem til, ja da føles det enda bedre!
SAM 1736
SAM 2314
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slik reddet vi en rønne!

Da vi kjørte opp mot huset på Ånnerød høsten 2012, så vi på hverandere og rent klisjeaktig sa: "Dette skal vi ha!" Den lille gården lå der i skogbrynet, litt overlatt til seg selv. Med et tydelig og desperat behov for kjærlighet, omtanke og vedlikehold. Akkurat det vi var på jakt etter! Å finne et landsted i Sverige som ikke var "totalrenoverad", var ikke bare enkelt. Og det er det heller ikke i Norge... Men vi var heldige. Og fryktløse!
SAM 0734SAM 0724
Ikke la deg skremme!
Nå er ikke Lars og jeg akkurat av den lettskremte sorten når det kommer til gamle hus. Og det så ikke så aller verst ut på Finn.no eller på bilder i prospektet. Ikke ble vi skremt av det da vi kom frem heller. Men når man kan se ut på himmelen når man står inne kan det vel kanskje kvalifiseres som rønne... Andre som kom på visningen derimot, ble absolutt skremt. Noen gikk ikke ut av bilen engang. De ristet på hodet, snudde og kjørte avgårde. Etter å ha kastet ett blikk på den lille kulturhistoriske perlen Lars og jeg forelsket oss i. 
SAM 4518
Ånnerød hadde vært en selvstendig gård med jordvei og litt skog. Det hadde bodd mennesker fast der frem til 1990-tallet da dagens meget voksne søskenpars far gikk bort. Han hadde bodd der alene i mange år etter at han tidlig mistet sin kone og barnas mor og etter at barna for lengst hadde flyttet hjemmefra. Det var enkle kår, utedo og ikke innlagt vann. Strøm var det - litt iallfall. Nok til å ha en liten komfyr og en varmeovn. Denne nymotens greien kom inn i huset i 1943. Og siden det hadde det så godt som ikke skjedd noen verdens ting. Hverken av flere nymotens ting eller av vedlikehold. Og det var nok nettopp derfor Lars og jeg forelsket oss i stedet. Det var så fantastisk urørt!
 
Det viktigste først
Med unntak av tetting av kikkehullet i taket så er det å fjerne vegetasjon faktisk noe av det viktigste man gjør. Og noe av det første man bør i gang med. Når bygninger overlates til seg selv over tid, har vegetasjonen en tendens til å ta over. I kjølvannet av vegetasjon kommer ofte store problemer. Beplantning holder på fuktighet, det luftes ikke og fuktigheten får ikke mulighet til å tørke opp. Og da blir det grobunn for råte.
 
IMG 0972 SAM 2316
Bryggerhuset 9 Bryggerhuset 1
IMG 1460
Alt kan reddes:-)
Ånnerød var fantastisk slitt, fantastisk arbeidskrevende, fantastisk kaldt... Den første vinteren ville til og med Mira ligge inne i soveposen min der jeg hutret i to sett ullundertøy, ullegenser og  boblejakke inne i soveposen under to pledd...! Den eneste sm var storfonøyd var Anna. Den vinteren var hun rundt 6 mnd gammel og la happy nedi vognen sin med rosa kinn. Eller satt godt kledd i ull fra topp til tå huskende i vippestolen sin og så på at mamma og pappa gravde seg vei i rot, søppel, skatter og spennende spor. Og det ble ikke siste gangen hun har sett det;-)
Lars sa at vinduene her var noe av det verste han noensinne hadde sett! Det var nesten så de var på grensen til å ikke kunne reddes... Og det er det ikke ofte han sier! Men reddet ble de selvsagt:-)
SAM 0433 SAM 0231
SAM 2314
SAM 4406
Litt av hvert å ta tak i
Hull i taket ble tettet, råtne svillstokker under vindu byttet ut, tak ble lagt om etter et par år, det ble malt både her og der. Det vil si egentlig over alt. Et par av gulvene måtte opp og da benyttet vi oss av muligheten for å dytte i litt isolasjon og ikke minst legge på vindsperre. Noe av det beste man kan gjøre i gamle hus! Tidligere vindsperre i gulvet var mye mer spennende enn den vi la! Vi fant flotte tapeter i gulvet og mitt nerdehjerte var lykkelig:-) 
SAM 0436 SAM 2203
IMG 0981 SAM 0249
Under er det bevis på at jeg faktisk jobber jeg også! Lars er av et helt annet kaliber enn noen andre jeg kjenner, så derfor føler jeg faktisk for å legge frem bevis i ny og ne;-)Men å bo sammen med en av et slikt kaliber er faktisk litt smittsomt. Man bretter opp ermene og gyver løs med krum hals på oppgaver man ellers aldri ville turt å nærme seg. Det er godt å være to - eller flere - når man påtar seg slike prosjekter. 
SAM 1578 Det er viktig å være nøyaktig
Våre egne tapeter!
Det er en helt unik følelse å bruke egne produkter. Jeg har trykket tapetene i alle rom med unntak av ett. Der fant vi et tapet som jeg visste et svensk firma hadde i sin produksjon. Så da var det jo natulig å få det derfra. Men alle de andre er våre egne. Og ett av dem er også funnet i huset. De andre er gode "søstre" eller "kusiner" som likner på de som kunne ha vært der. 
Begge i arbeid Ferdig resultat spisestue
 IMG 0974SAM 2197 
SAM 3024
IMG 1468
Men hva må til for å redde en rønne? 
Tålmodighet, optimisme, fantasi og visualisering av hvordan det kommer til å bli, utholdenhet og fagkunnskap. Alt dette er noe vi alle har i mer eller mindre grad. Og de kan alle trenes opp! Eller hyres inn... Ikke tålmodighet og fantasi, men fagkunnskap kan hyres inn der man kanskje kjenner at det kan skorte litt. Jeg skrev i et tidligere blogginnlegg at jeg kom til å bruke våre egne prosjekter som referanser på hva vi driver med. Ånnerød er et godt eksempel på hva vi har gjort, et eksempel på hva som er mulig. Og et eksempel på hva vi kan hjelpe andre med;-)
Og så kan man kose seg på verandaen med litt ost og kjekt og portvin! En av mine store favoritter... Og stolt se på hva man har fått til. 
IMG 1461