Ekte hussopp....!?! Shit.

Man kjenner panikken brer seg i brystkassen når rosen åpenbarer seg steg for steg i det panelet fjernes. Alt man kan og vet om ekte hussopp og andre styggedommer farer gjennom hodet i rekordfart. Kopperfarget sporestøv... Bomullslignende rosetter... Gul kjerne... Brune staver.... Elemineringsmetoden settes i høyeste gir. Alt i et desperat håp om at rosen på veggen ikke viser seg å være det verst tenkelige man kan ha i huset. 
IMG 4134
Bilder tas, det sammenliknes, det Googles, det ringes og det mailes. Vi fant ikke de kopperfargede sporene - ingenting som liknet på søl av hverken kanel eller kakao, Vi fant ikke brune klaser, vi fant ikke tårer, men vi fant litt som kunne minne om brune staver eller rektangulære sprekker i treverket. Og vi fant den vakre rosen med bomullslignende vev, såkalt soppmycel. Og det holdt. Bekreftelsen kom og joda, det er ekte hussopp vi har. Her! Hos oss! På badet i kjelleren! Shiiiit!
Hva nå? 
IMG 4133
IMG 4140
Når det rammer en selv
Hverken Lars eller jeg har selv noen gang vært utsatt for ekte hussopp. Vi har sett det mange ganger, gitt råd om forebygging enda flere ganger, og bistått med kontakter og tips. Men aldri selv kjent på den følelsen som kommer når man oppdager det hjemme hos seg selv. Og tro dere meg - det er ikke en god følelse! Jeg så for meg sanering, fjerning av alt av treverk, hogging i mur, fjerning av puss, varmesanering og kjemikalier. Det eneste lille huset på gården som for tiden er beboelig kom til å bli ubeboelig. Uten bad midt i januar...! Shiiiit!
IMG 4135 IMG 4136
Sanering
Som nevnt så mange ganger før så har jeg verdens mest effektive husbond. Han svingte seg rundt og vi fjernet og sanerte etter alle kunstens regler. Hogget, skrapte, brakk vekk og kastet ut. Det lille badet i kjelleren var plutselig ikke helt til å kjenne igjen. Men var det nok? Det vet man faktisk ikke før etter at man er ferdig og vel så det. Blusser soppen opp igjen så vet man at- Nei, det var ikke nok...! Så man må rett og slett bare gjøre så godt man kan. Vi valgte  å fjerne all panel i en meters avstand fra "rosen" vår. Og dermed ble det bestemt at badet fikk en brystning med mur nede og panel øverst. Kan sikkert bli fint det...;-) Og i denne prosessen har jeg lært en hel masse!
IMG 4137
Hva kjennetegner ekte hussopp?
Det er visse helt spesifikke og karakteristiske tegn på at du har ekte hussopp. Noen kjappe Googlesøk kan bekrefte disse punktene:
 • Det kan høres litt vemodig vakkert ut at dens latinske navn, Serpula lakrymans, betyr "soppen som gråter". Det konkrete som skjer er at denne soppen kan skille ut små dråper. 
 • Det letteste og mest påfallende tegn er når treverk som er angrepet av ekte hussopp får en brunlig grå farge, tørker inn og sprekker opp i staver eller rektangulære deler. 
 • Rosen vi fant er også et typisk tegn, selv om dette kunne vært andre ting. Men de bomullsliknende trådene, såkalt mycel, med et gulaktig senter, er visstnok karakteristisk.
 • Det kan også forekomme at denne midten blir helt sitrongul, noe ekte hussopp er alene om. 
 • Mycelet kan også forekomme i harde og porøse strenger, som visstnok har en karakteristisk "knekkelyd".
 • Brunt fint støv. Dette er soppens sporer og det kan likne på søl etter kakao eller kanel rundt om.
 • Når man er inne i sammenlikninger i matverdenen, så kan det dannes soppklaser som ser ut som pizza i tillegg. 
Så kjenner du igjen ett eller flere av punktene over, så vil du nok kjenne på den samme panikken i brystet som vi gjorde og sette i gang sanering.
Nedenfor er bilder hentet fra nettsiden husoppen.no og illustrerer de ulike kjennetegnene: 
ekte hussopp på teglstensvegg skjult bak panel Ekte hussopp soppmycel e1470726336665
 Foto hentet fra husoppen.no Foto: Effecta As                 Foto hentet fra husoppen.no
Ekte hussopp rektangulære biter e1470726286347 Foto Mycoteam Oppsprekking i treverk på grunn av angrep av ekte hussopp e1466579881704
  Foto hentet fra husoppen.no                                        Foto hentet fra husoppen.no Foto: Mycoteam
Foto Mycoteam Fruktlegeme av ekte hussopp e1466579837966
 Foto hentet fra husoppen.no Foto: Mycoteam
 
Og hvordan bør og kan dette saneres? Og kan man gjøre noe selv? 
 • Soppen må drepes!
 • Sanering er det eneste som gjelder her. Fjern alt som er berørt av soppen - og mere til...
 • Det anbefales at det skal fjernes en meter(!) inn i friskt materiale fra det infiserte området... Dette gjelder da treverk som er soppens mat.
 • Fjern alt dette materialet - langt bort -på en forsvarlig måte. 
 • Når du støvsuger - kast den støvsugeposen! Sporene du nettopp har støvsugd kanleve lenge og etablere seg på nytt et annet sted...!
 • Mur skrapes ren for alt som minner om sporer og tråder
 • Varmebehandling! Soppen liker ikke å ha det varmt. Vi satte på en dieselvarmer/byggvarmer i timesvis og gikk rundt her i bare t-skorten for første gang - ever...
 • Ild. Bruk gjerne en propanbrenner eller tilsvarende for å være helt sikker på at alt blir borte. Man kan faktisk se hvordan de usynlige trådene brenner opp...! Men OBS! Vær uhyre forsiktig!
 • Murverk kan også behandles med soppdreper/innsektgift/impregnering eller tilsvarende hvis det skal komme ny "mat" på samme sted. Altså hvis vi skulle hatt på ny panel oppå muren. 
 • Og drenering! Fjern årsaken til fuktighet på utsiden. Anna syns det var veldig spennende å sitte i sofaen og se på gravemaskinen utenfor:-)
IMG 4418
IMG 4422 1 IMG 4436 1
Men hvordan forebygge denne styggedommen?
 • Soppen må ha tilgang på fuktighet for å overleve. 
 • Påse at det ikke er fukttilgang, rens nedløp og takrenner, pass på skikkelig drenering!
 • Ventilasjon! Pass på at det er godt ventilert, ha luker og vifter i kjelleren. For Guds skyld tett ikke igjen luker i håp om at det skal bli varmere eller trekke mindre!
 • Ikke stapp kryprom og kjeller full av materialer! Pass på at det er god gjennomlufting, og "frie luftveier" for huset ditt. 
 • Litt som å "banne i kjerka", men... I visse ekstreme tilfeller kan det anbefales å bruke impregnert treverk der det ikke syns på steder hvor det tidligere har vært ekte hussopp...
 • Ha skikkelig drenering rundt huset ditt! Kombinasjonen mur som blir våt og panel og annet treverk innendørs med kondens og fuktighet er rene himmelrike for ekte hussopp. 
Gode råd og veiledning
Jeg har i min søken etter svar og tips kommet over en hel masse. Både via de beste fagpersoner jeg kontaktet, som hos Mycoteam, og også via nettet med masse konkrete tips og råd. De tips og råd jeg kommer med ovenfor er ting jeg har erfart selv og fått bekreftet via diverse søk, telefoner og mailer med fagpersoner. Bilder av skader som ikke er hos meg selv har jeg funnet på nettet i min søken etter svar. Hvis du mistenker å ha ekte hussopp så er det mange steder jeg vil anbefale dere å kontakte. Det finnes masse informasjon om dette, flere veiledere, noen fine oppskrifter til sanering, noen gode forsikringer og en hel masse skremselspropaganda... Bruk sunn fornuft og fagkompetanse - det er mitt heteste tips nå som jeg har erfart det sånn på kroppen selv. Og det kan være greit å ha en god forsikring som også dekker ekte hussopp....
 
Men jeg håper inderlig dere ikke opplever dette, for det gjør rett og slett litt vondt i magen. 
 
 

Kommentarer  

#1 homescapes guides 04-02-2018 12:27
Or watching advertisements for free electricity ups before matches?
Siter

Legg til kommentar


Sikkerhetskode
Vis ny kode