Gamle hus er så kalde!

Jeg er nok et stabeist av en nostalgiker som nekter å la meg knekke av lokketilbud på varmepumper, vannbåren varme og 23 grader i stua....! Jeg går med tøfler!

Men gamle hus er så kalde! Det trekker fra vinduene! Det er gulvkaldt! Dette hører jeg hele tiden fra huseiere og andre. Men gjør det noe?

Det er sunt med litt trekk!

Jeg har vokst opp i en gammel bygårdsleilighet i Oslo, og bodd brorparten av mitt liv i gamle eller veldig gamle kalde hus. Jeg har vendt meg til å gå inne med tøfler eller ha ullsokker på beina! Det hører liksom med... Og jeg har gjestetøfler i alle mulige farger og fasonger! Det ligger alltid ett eller flere pledd i sofaen, og jeg går aldri i t-skjorte inne om vinteren. Sånn er det å bo i gamle kalde hus!

Håpløs nostalgiker!

Den første leiligheten jeg kjøpte da jeg var 21 år, var ny. Det var undertrykk i leiligheten så døren inn fra gangen åpnet seg kun med ganske mye makt og et sakte "schwupp". Den første vinteren jeg bodde der (det ble med den ) var jeg så forkjølet som jeg aldri hadde vært før og heller ikke vært siden. Det trakk ikke fra noen vinduer, det var ikke gulvkaldt og vi måtte gå med t-skjorte inne... Jeg er hellig overbevist om at det ikke er sunt! Det er som å bruke antibac på unger hele tiden. Kroppens eget selvforsvar svekkes. 

Skjeggenes gård i vinter

Tiltak som funker i gamle kalde hus

I tillegg til å være en håpløs nostalgiker, så er jeg også en løsningsorientert praktiker.  Noen gamle kalde hus har forbedringspotensiale! Det er tiltak man kan gjøre for at det kan bli mindre trekk, mindre gulvkaldt og mindre budsjett på tøfler og ikke minst, på strømregningen...

Når det trekker, så kommer ikke trekken rett gjennom veggen eller rett gjennom vinduet. Den kommer i sprekker mellom overflater. Det vil si i overgang mellom gulv og vegg, i overgang mellom vegg og tak. Og ikke minst i området rundt vinduer. Ikke gjennom selve vinduet! Men i tettingen, eller mangel på sådan, rundt vinduene. Og det er her det store forbedringspotensialet kan ligge. Det er interessante bilder man kan ta med varmesøkende kameraer som bekrefter dette - for de som ikke tror meg.

Isolere?

I visse situasjoner kan det være aktuelt å "isolere" gulv. Men ikke nødvendigvis med isolasjon! Man kommer langt med en diffusjonsåpen vindsperre. Det er et drastisk tiltak å ta opp de gamle gulvene. Ja, og hvis det skal gjøres er det viktig å gjøre det riktig og forsiktig! Bruk opp igjen alle de gamle gulvbordene, og gjerne også den gamle spiken hvis den forefinnes:-)

Gamle spiker

Legg vindsperren med overlapp opp under panelet på veggene, da har du fjernet en av hovedårsakene til trekk, nemlig i overgangen mellom gulv og vegg... Hvis det er stubbloftsleire der, så la den ligge! Så sant det ikke er noen form for fukt, selvsagt. Den gamle leiren har en unik isolerende effekt også mot lyd. Der hvor leire og stein har rast ut, kan du forsiktig tette igjen med linisolasjon. Ikke stapp for hardt, da det vil miste sin isolerende effekt. Se for deg for trange støvler i kulda på vinteren...

Stubbloftsleire i gamle gulv - derfor er gamle hus kalde

Nye bjelker   Diffusjonsåpen vindsperre

Stapp forsiktig!

Et mindre voldsomt inngrep er å tette rundt vinduer. Det er lettere å forsiktig løsne på gerikter og stappe inn ny isolasjon. Ofte er det brukt isolasjon fra gammelt av i form av gamle aviser, gamle tekstiler, sagmugg, halm. osv. Dette har over tid sunket sammen og mistet mye av sin isolerende effekt. Og må da fornyes. Når du fornyer dette så bruk for all del et materiale som puster! Og som ikke fungerer som en svamp hvis det blir fuktig...

Lindrev for å hindre kalde gamle hus  Lindrev

Mitt beste råd er å bruke lindrev. Dette flotte materialet er lett å jobbe med da det ikke klør slik andre isolasjoner gjør, det er pustende og det er diffusjonsåpent. Og det er miljøvennlig! og musa er ikke så glad i det... Og du kan kjøpe deg i vår bygningsvernbutikk eller i vår nye nettbutikk som lanseres i løpet av veldig kort tid!

Bo der en vinter først!

Ikke ta drastiske valg den første vinteren du bor i et gammelt hus! Ofte tåler man mer trekk og kalde gulv bedre enn man kanskje trodde. Og ikke minst, det er ikke de store tiltakene med etterisolering av vegger og tak, utskifting av vinduer osv. som er redningen! Er du glad i gamle hus, så bevarer du dem gamle.

Men det er klart - ønsker du deg jevn varme fra en durende varmepumpe, eller muligheten til å gå barbeint og med t-skorte inne hele året - så kjøp deg heller et såkalt passivhus og se om du holder ut lenger enn meg! Men pass på å hamstre inn godt med Kleenex og nesespray - det kommer du nok til å trenge;-)

Gamle hus er ofte kalde, joda. Men de er sunne;-)

Legg til kommentar


Sikkerhetskode
Vis ny kode