Er du som meg? En som ønsker å både ta vare på de gamle detaljene, men samtidig ønsker at det skal være både funksjonelt og praktisk i en moderne familie? Som for eksempel et nytt bad i gammeldags stil:-)
Å bygge nytt bad eller kjøkken er et av de vanskeligste, dyreste og minst reversible valg man tar i et gammelt hus. Det finnes utallige muligheter, utallige stiler og det koster skjorta omtrent uansett hva du velger…! Men bad og kjøkken må man jo ha!
Tekniske utfordringer
Vi har bygget et nytt bad i gammeldags stil her på Skjeggenes. Og når man skal ha på plass et nytt bad så har man behov for rørlegger og elektriker – to håndverksgrener man ikke selv kan utføre på noe vis. Det kan fort bli sinnsykt dyrt…
Bruk gode håndverkere!
Og det å leie inn håndverkere er ikke noe vi driver nevneverdig mye med her på Skjeggenes. Lars lever veldig etter prinsippet ”selvgjort er velgjort”… Men da vi skulle få på plass bad så måtte vi bite i det sure eplet og få dem inn. Vi undersøkte rundt, og det var også her et stort ønske om å bruke lokale krefter. Vi måtte gjennom flere firmaer før vi fant noen som faktisk forsto hva vi ønsket oss – og hvorfor! Det gjør alt mye enklere når man finner en håndverker som forstår hvorfor vi vil beholde den gamle døren inn til badet og ha opp igjen jernovnen som sto der!
Å få det som man ønsker
Det ble da en del tekniske runder i forhold til hvordan vi kunne løse det hele med døren, for alle vet jo at et moderne baderomsgulv bygger mye! Alt av det gamle gulvet ble fjernet, gulvbord merket og skal brukes annet sted. Stubbloftsleiren ble tatt ut da dette ble unødig mye vekt, ny linisolasjon, fuktsperre og membran kom på plass. Det ble lagt inn ekstra bjelkelag for å stive av gulvet og som ekstra bæring i forhold til vekt. Det store spørsmålet var om vi ble nødt til å hugge noe i bjelkelaget… Heldigvis gikk det veldig greit. Vi får et bad med moderne fasiliteter som varmekabler, samtidig som vi beholder den gamle døren og brannmur med opprinnelig jernovn. Bedre kan det ikke bli!
Vi hadde meget god hjelp fra Grendebygg AS, et lokalt firma fra Romerike. De utførte alle de praktiske og tekniske løsningene, de bygget opp, de støpte gulv, de la fliser og de ferdigstilte baderommet etter alle moderne krav og tekniske forskrifter. Det gir oss en trygghet hvis det mot all verdens formodning skulle skje noe. Det er greit å ha sånt i bakhodet.
Hvilken stil ønsker du?
Mange velger å kjøre et helt moderne bad og kjøkken i gamle hus nettopp for å underbygge at det ikke er originalt – at det er et nytt historisk spor. Jeg har stor forståelse for det og det finnes mange utrolig lekre moderne bad. Men det er ikke noe for meg! Vi valgte å gå for et tradisjonelt og gammeldags bad i hovedhuset. Tradisjonelt i den forstand at vårt mål var at det skal se ut som om det omtrent har vært der bestandig. Hovedhuset her på Skjeggenes ble selvsagt ikke bygget med bad, så vi sto egentlig fritt til å velge plassering og nivå på fasiliteter.
Praktiske løsninger
Det var et lite bad der fra før, satt inn i det ene kottet på loftet i 1936. Men det var ett og annet som ikke var helt etter forskriftene der, for å si det sånn, så nytt bad måtte det bli uansett. Vi beholder det lille kottet som vaskerom og tar det tilstøtende soverommet i bruk som bad. Det resulterer i et fantastisk stort og deilig bad, men ett soverom mindre… Man må alltid ta noen valg og kanskje noen ganger noen tøffe prioriteringer. Gamle hus er ikke konstruert etter dagens krav med innvendige bad, så det gjelder å være kreativ på bygningens premisser. Ikke alltid like lett, og alltid like utfordrende.
Historisk flisjakt
I vår intense jakt på historisk korrekte fliser til vårt bad endte vi opp med firmaet ITADesign og fliser fra engelske Fired Earth. Ikke de billigste eller de enkleste å fak i, det skal være sikkert! Men de var i riktig størrelse i tillegg til å være gjennomfarget noe som er avgjørende for det rette innrykket av et gammeldags bad. Nydelige hvite rektangulære fliser med tilhørende brystningslist på veggene og små sorte og hvite fliser (10×10 cm) i sjakkmønster på gulvet. Over brystningen satt vi tilbake det gamle perlestaffpanelet som så ble malt med linoljemaling i opprinnelig farge.
Innredningen vi valgte er klassisk, engelsk og gammeldags. Det blir badekar med ”løveføtter”, toalett med vegghengt sisterne, stor bred vask med bein og et ”usynlig” dusjhjørne. Blandebatteriene blir tungvint deilige med varmt og kaldt hver for seg. Ikke et praktisk etthåndsgrep å se noe sted!
Tenk deg om og bruk god tid!
Alt i alt er jeg glad for at vi har tatt oss god og grundig tid til å finne ut av hva vi ønsket oss. Og glad vi fant dyktige håndverkere som kunne levere det vi ønsket. Og hvis du er som meg, som sier ja takk, begge deler! Så er dette absolutt en vei å gå. Det er nemlig mulig! Jeg får mitt nye bad i gammeldags stil – akkurat som jeg ønsket meg.
Det har vært en møysommelig prosess, men hjelpemeg så vakkert det blir! Jeg kommer til å sette meg i badekaret med et glass rødvin og bare bli der!
Og jeg lover å lage en liten oppfølging av dette innlegget når badet er ferdig!
Tenker du at det kunne vært greit å ha litt konsulenthjelp hvis du skal i gang med noe tilsvarende? Ta kontakt med meg på victoria@historiskehus.no. Vi hjelper deg gjerne:-)
Merete Einger says
Hei. Har lest om dere med stor interesse. Vi skal restaurere en utett veranda med mursøyler . Det er stue under . Det er et murhus fra 1920. I julen har vi hatt lekkasje. Har dere noer håndverkere å anbefale? Vi trenger murer og kanskje blikkinslager. Mvh. Merete Winger
Victoria Brand Munthe-Kaas says
Hei, så hyggelig å høre. Hvor i landet befinner du deg? vanskelig å anbefale håndverkere uten å vite det… Mvh Victoria
Janicke says
Hei, de kantflisene dere har brukt på bade i bilde ovenfor, hvor får jeg kjøpt de?
Victoria Brand Munthe-Kaas says
Hei! De kan du få kjøpt hos ITA design i Oslo eller Fired Earth.
Sverre Høie says
Hei,
Hva er størrelsen på de rektangulære flisene?
Vh Sverre
Victoria Brand Munthe-Kaas says
De er ca. 7,5 x 15 cm.