Drømmer du også om å sitte og nyte fritid og en varm kopp te eller et glass vin på din egen veranda? Og da gjerne en sveitserveranda med snekkergleder og historisk sus? Da er du som meg:-)
Sveitserhus er for mange selve definisjonen på «gamle hus». Snekkergleden, de til tider fantastisk forseggjorte utskjæringene man finner på trehus fra slutten på 1800-tallet og noe over forrige århundre, er noe vi alle forbinder med gamle hus. Så derfor litt historie aller først.
Sveitserstilen –
Sveitserstilen gjorde sitt inntog i Norge fra midten av 1800-tallet og ble den desidert sterkeste stilepoken vi har hatt her til lands. Det ble bygget villaer, arbeiderboliger, landsteder, stasjonsbygninger og gårdsbygninger, for å nevne noe. Alle med mer eller mindre karakteristiske sveitserstildetaljering i form av utskjæringer, fremheving av bygningens ulike elementer og fargesetting.
Populært i Norge
Stilen kom opprinnelig fra Tyskland og ble brakt til Norge av nyutdannede norske arkitekter fra universiteter der. Den fikk sitt navn «Sveitserstil» her i landet på grunn av stilens inspirasjon fra en mer folkelig byggeskikk i alpene. En slik stil lot seg lett overføre til norske forhold og ble raskt elsket her da den ble introdusert av arkitekt Linstow på 1850-tallet. Denne stilen kom til å innta både land og by. Det ble også laget serieproduserte «ferdighus» allerede på 1880-tallet. Sveitservillaer i alle former og fasonger, ferdig levert som byggesett. Dette er bakgrunnen for at det heldigvis fremdeles finnes en del sveitserhus her til lands, og er for de fleste av oss en så kjærkommen stilepoke.
Som den kjente etnologen og kulturforskeren Eilert Sundt sa:
…og derfor må det ialfald vække opmærksomhed, at den træbygnings-stil, som nu udgår fra architekternes tegne-bord, i visse dele adskiller sig fra den gamle norske måde og derfor, som anført, af mængden sædvanlig betegnes sveitser-huse.
Således kan jeg, som sagt, tænke mig, at den såkaldte sveitser-stil vil komme til at gå som en mode gjennem bygderne, til anerkjendelse af architekternes overlegenhed.
Han fikk så rett, så rett.
Nye historiske spor på Skjeggenes
Hovedbygningen her på Skjeggenes er bygget i en enkel sveitserstil, ferdigstilt i 1888. Ikke rikt utformet med mye detaljer og snekkerglede som også var typisk for tiden, men en mer nedtonet lokal variant. Stilen er allikevel lett å kjenne igjen også her på detaljer på takåser og på den lille verandaen mot tunet. Denne rikt detaljerte verandaen som er noe av det som definerer tunet her og som er med på en nesten umiddelbar datering og definering av bygningen.
Men ut mot den vakre innsjøen Setten og den en gang så staselige hagen, var bygningen meget enkel. En høy, og litt «naken» vegg. Ikke på noen måte innbydende eller typisk for tiden. Allerede på første visning for under to år siden, snek tanken seg inn i oss; «her burde det vært en veranda!»
Og tanken – og drømmen om en sveitserveranda, fikk grobunn i oss. Den ville ikke gi slipp. Vi har undret oss over at det ikke fra starten av ble bygget en veranda ut mot Setten her på hovedbygningen. Byggherre Kasper Nilsen Skjeggenes var en stor og bemidlet mann i bygda, og bygningen har mange av de andre elementer for en tidstypisk sveitservilla – bortsett fra en veranda…
Jakten på kvalifisert leverandør
Da bestemte vi oss for å gjøre noe med det! Og arbeidet ble igangsatt. Først og fremst ble det sendt en søknad til kommunen – som godkjente våre tegninger. So far, so good! Men det som viste seg å bli vanskeligst var faktisk å finne en kvalifisert leverandør! Det finnes firmaer som leverer av såkalte sveitserverandaer, men det er ikke i min verden gode nok kopier, når de ikke kan levere i heltre gran eller med tapping… I min verden er det ikke greit med krysslaminert furu som skal skrus sammen. Uansett om leverandørene bedyrer at det er så mye bedre og sterkere. Ingen av de store leverandørene kunne hjelpe meg, men til slutt fant vi et mindre og lokalt firma som snakket samme «språk» som oss! Og med god hjelp fra et lokalt snekkerfirma her i Setskog til å sette det opp, så var det bare å sette i gang.
Ikke nok med det, vi klarte å få tømmeret levert lokalt her fra Setskauen – og alle hjerter frydet seg! Her ivaretas lokale bedrifter, alt kortreist og miljøvennlig, tradisjonelt og korrekt. Og vi får oppfylt drømmen om en sveitserveranda!
En drøm reiser seg
Hele verandaen ble levert som et gigantisk byggesett. Det ble lagt utover på gressplenen og et møysommelig puslespill ble igangsatt. Det var greit å være flere hoder sammen om dette;-) Sakte, men sikkert reiste det seg. Skallet – og drømmen. Reisverket kom opp og man begynte virkelig å se for seg hvordan dette kom til å bli. Bare det å klatre ut på det provisoriske gulvet og se på utsikten! En magisk følelse. Og tenk da hvordan hjertet hoppet over noen slag da detaljene ble festet… Vår drøm om en sveitserveranda var i ferd med å bli virkelighet!
Nå står den der, så godt som helt ferdig. Det eneste som mangler nå er å male den. Må innrømme at akkurat den malerjobben der med alle de små detaljene ikke er noe vi gleder oss veldig til… Men vi gleder oss desto mer til sluttresultatet! En vakker sveitserveranda som vil gi oss en helt ny tilgang til hagen og utsikten og som attpåtil ser ut som om den alltid har vært der.
Drømmer du om en sveitserveranda?
De aller fleste kjenner seg igjen i en drøm om en vakker sveitserveranda. Muligheten til å sitte og nyte en vakker utsikt gjennom snekkergleder og historie. Har du også en drøm og et ønske om en veranda? Eller et annet form for tilbygg på ditt gamle hus? Bare ta kontakt så hjelper vi deg gjerne! Vi har egenerfart, lang og bred erfaring.
Og det er en del ting det er viktig å huske på:
- Tenk deg nøye om før du bestemmer deg
- Reis rundt i området og se på den lokale byggeskikken
- Bruk en kvalifisert konsulent eller arkitekt til å hjelpe deg med tegninger og eventuelle søknader – for eksempel oss;-)
- Bruk den eksisterende bygningen som «mal» – vær ydmyk og la den bestemme
- Søk om tillatelse fra kommune og eventuelt fylke
- Ikke gå for lettvinte løsninger – gjør det ordentlig når du først gjør det
- Få hjelp av et lokalt snekkerfirma til å levere byggesettet – ja, de finnes!
- Pust med magen og skynd deg langsomt
Og – lykke til;-) Kanskje er det ikke så lenge til du selv kan nyte et glass vin på din egen sveitserveranda!
Denne artikkelen står også på trykk i Magasinet Norske Hjem denne gangen. Et flott blad om bygningsvern jeg vil anbefale deg å abonnere på! Det kan du fikse her.
Lena Hjelseth says
wow , dette ble utrolig flott 😉
Artig at jeg fant siden deres, Vi renoverer et hus fra 1915 på øya Fjørtofta som vi skal ha til sommerhus og tenker å få laget litt sveitserstil. Har også en tapet som jeg så gjerne vil beholde , men tror vi må sette opp ny vegg å da ryker den, ser dere lager tapeter ?
Victoria Brand Munthe-Kaas says
Hei og beklager veldig sent svar!
Det er så sjeldent jeg inne her på nettsiden vår, men nå gjennomgår jeg alle kommentarer…
Så hyggelig at vi er til inspirasjon for deg!
jada, vi lager tapeter. Send meg gjerne bilde osv på mail til: victoria@historiskehus.no
mvh Victoria