Selv om det ikke ser sånn ut når jeg ser ut på snødekte åkre og gradestokken for ikke lenge siden viste alt for mange blå tall, så er våren like om hjørnet… Og med våren kommer en del uunngåelige oppgaver. Det skal pusses og vaskes, ordnes og fikses. Å ha en liten sjekkliste man kan krysse av på, er en god ide når man starter. Hvordan står det til med vinduene dine for eksempel? De trenger sikkert litt omtanke og kjærlighet. Kan de bare flikkes litt på, få en liten dose olje? Eller må de restaureres? Hva kan du selv gjøre? Her skriver jeg om forebyggende vårpuss med vindusrestaurering!
Vindusrestaurering – bare ordet har blitt synonymt med gamle hus og restaurering. Synonymt med den riktige måten å ivareta gamle bygninger på. Synonymt med hva man kan gjøre selv… Slik restaurerer du vinduene dine på 1-2-3, kurs, enkle tips og råd. Det legges opp til at man selv skal restaurere sine egne vinduer. Og det er jo vel og bra! Det er mye man kan gjøre selv av rent vedlikeholdsmessige ting som er med på å bevare de originale vinduene lengst mulig. Og da er det viktig å vite hva man bør passe på.
Jevnlig vedlikehold – hva er det?
Som med mye annet her i livet er det det kjedeligste som er det viktigste… Når man en gang er så heldig at man har gamle vinduer – ta for Guds skyld godt vare på dem! Ved jevnt og trutt vedlikehold vil de vare i 100 år til! Men hva er da «vedlikehold»? Hva må man passe på?
Det er vanninntrengning som er vinduets hovefiende. Kommer det vann inn over tid på treverk, så vil det til slutt resultere i råte og skader. Det viktigste er faktisk at man påser at det er maling et lite stykke ut på selve glasset. På den måten forhindres vann å trenge inn bak malingen og under kittet og inn i treverket som igjen da ved fukt kan råtne. Det samme prinsippet gjelder for hjørnejern og hengsler. Ser man at hjørnejern begynner å «ese» ut, så bør man ane fare. Da er det mest sannsynlig fuktig og råttent treverk under. Ofte forårsaket av at vann har trengt inn og de gamle skruene har rustet og det slippes dermed enda mere vann inn. Litt av hvert å gjøre med vinduene på bildet under. Forhåpentligvis er det betraktelig mindre jobb med dine!
Liste for forebyggende vedlikehold av dine vinduer:
- Se over vinduene dine jevnlig.
- Ser treverket veldig tørt ut kan du gjerne påføre kokt linolje tynnet ut i litt terpentin. Dette vil fornye fargen og gi liv og olje som trenger inn i treverket igjen.
- Se til at det ikke er sprekker som vann kan trenge inn gjennom. Husk på at vann har en vanvittig evne til å trenge inn i de minste små sprekker…!
- Hvis det er noen små sprekker, så kan du masere inn litt linoljekitt og mette disse pent. Dette kan også med fordel gjøres før maling.
- Skift ut glass hvis det kommer en liten sprekk, dette er også grobunn for vannintrengning. Vann følger minste motstands vei…
- Sett inn kittfalser med skjellakk/oljebasert kvistlakk.
- Noen sverger til grunning av kittfalser med maling – det vil jeg ikke anbefale da kvistlakken er tett og akkurat i kittfalsen er det viktig at det er tett så treverket ikke suger ut oljen i kittet og tørker det ut.
- Bruk godt med kokt linolje der hvor det er bart treverk før påføring av maling. På den måten mettes porene i treverket med olje og forhindrer/utsetter vann å trenge inn.
- Bruk diffusjonsåpen linoljemaling (en illustrerende grunn til dette kommer nedenfor;-)
- Mal i flere tynne lag. Men pass på at det kun er ett tynt lag på toppen og bunnen! Ellers kan det fort bli for tett selv med linoljemaling. Det er uhyre viktig at fukt kan slippe ut igjen.
- Når det males – pass på at det er maling et par mm ut på selve glasset.
- Lukk vinduet skikkelig etter deg! Med begge haspene…
- Bruk stormkroken når du skal lufte! Og lukk vinduet hvis det begynner å regne eller snø….
Det må puste!
Hvorfor da ikke bruke en tett maling som forhindrer at vannet trenger inn i det hele tatt…? Det er mange som spør seg dette. Og det er et enkelt svar til det. Det blir for tett…! Å male med en tett maling er som å ta på en tykk regnfrakk på huset eller vinduet. Du har sikkert selv gått ute i regnet i en gammel og tett regnfrakk? Noe regn kommer alltids inn gjennom en eller annen liten sprekk, men du kan være ganske så sikker på at den ikke så lett slipper ut igjen! Derfor maser vi bygningsvernere om diffusjonsåpen maling! Det er det samme som en god pustende allværsjakke i motsetning til det en dønn tett oljehyre… Bildet over illustrerer bra hvordan den tette regnfrakken slår sprekker…
Det er ikke alt man tenker over
Man vet nå at vinduene skal settes inn med kokt linolje (her mener noen at det skal brukes rå, men det mener altså ikke vi), det skal kittes med linoljekitt, og så skal det males – med linoljemaling. Men har du tenkt over i hvilken farge?
Ufattelig mye tid og ressurser brukes på å velge hvilken farge huset skal males i, og ikke minst hvorvidt man skal male kjøkkenet tradisjonelt blått eller ikke. Og hva med den helt spesielle gammelrosa fargen i gangen…? Men det tenkes kanskje ikke så nøye over hvor stor påvirkning fargen på selve vinduet har? Har du tenkt over det? Hvordan hadde huset ditt sett ut hvis vinduene ble malt grønne? Eller røde? Mørkere enn veggfargen eller lysere? Det vil påvirke helhetsinntrykket veldig.
Vi fant, vi fant!
Da vi satte i gang med undersøkelser her på Skjeggenes (og det var tidlig da vi faktisk skrapet litt allerede på visningen…), ble vi hoppende glade da vi oppdaget at vinduenes første fargelag ikke var hvitt, men de var malt mørke brune! Misforstå meg rett – det er mange bygninger som er flotte med hvite vinduer, og som også hadde det opprinnelig. Men jeg må innrømme at jeg virkelig ønsket meg noe annerledes på mitt sveitserhus. Og en annen farge på vinduene enn hvitt er å betrakte som annerledes da det er så mange som av uvitenhet eller andre grunner enkelt og greit bare velger å male vinduer hvite. Men rent historisk har vinduer vært malt i mange andre farger enn hvitt! Ser man bakover i tiden på farger på vinduer så finner man utrolig mange varianter. Alt fra de mørkeste grønne, røde og brune til de lysere, grå og umbratoner. Hvordan var det på huset ditt? For du har vel sjekket?
Men hvordan finner jeg frem til den opprinnelige fargen?
Noen ganger er du heldig og det er lag-på-lag med maling som det er mulig å lage en fin liten fargetrapp av. Men ofte er vinduer man skal i gang med å restaurere så slitne at det knapt er maling igjen å kunne bruke som dokumentasjon. Hva da? Jo, det aller beste tipset er å løsne på hjørnejernene og se om det er noen rester bak dem. Latskapen lenge leve…! Og det har den gjort i generasjoner før oss. Ofte blir ikke hjørnejern løsnet på ved enklere vedlikeholdsarbeider. Det er strengt tatt ikke nødvendig heller, så lenge det ikke er mistanke om fukt bak dem. Så sjansen for å finne den originale fargen der er stor.
Facelift!
Jeg behøver vel ikke her å proklamere viktigheten av å ivareta de gamle originale vinduene håper jeg. Men det hjertet er fullt av renner munnen (eller i mitt tilefelle, fingrene over med…). Det er noe eget med det gamle glasset, den gode materialkvaliteten. Men det er også noe eget med helhetsintrykket vinduene gir. Alle har jo lest eller hørt at vinduene er husets øyne. Gi dem den sminken de fortjener for virkelig å skinne og komme til sin rett!
Vi valgte å gjøre en drastisk facelift på kårhuset her på Skjeggenes. Vi tok ut 50-tallsvinduene som var her og erstattet dem med eldre smårutede vinduer. Dette er et, som sagt, drastisk valg, og ikke alltid nødvendig. Nå var vinduene i kprhuset av usedvanlig dårlig kvalitet med mye råte, så noe måtte gjøres uansett. Vi valgte derfor å tilbakeføre til tidligere tiders utseende istedenfor å bibeholde moderniseringen bygningen fikk på 1950-tallet da vi syns det var riktigere i forhold til helheten på tunet. De ble også malt brune tilsvarende vinduene på hovedhuset. Vi vet ikke med sikkerhet hva slags vinduer som var i kårhuset før de nye kom på 1950-tallet, men antar at de kunne ha vært smårutet i tilsvarende størrelse da bygningen er fra tidlig 1800-tallet.
Det er betagende å se hvordan bygningen på en måte «setter seg», og det hele faller mer på plass rent formmessig! Tro du meg – farger gjør en verdens forskjell på helhetsinntrykket!
Legg igjen en kommentar