Noen trenger flere bevis enn andre. Noen vet det intuitivt, andre er mer usikre. Noen har sterke meninger, andre gir blaffen. Men alle har vi en oppfatning av fargene på våre omgivelser. Fargebruken på våre historiske hus. Og jeg har mer eller mindre gjort det til en livsoppgave å orientere om dette med historiske farger på historiske hus!
Be om hjelp da vel:-)
I fjor høst kom det en hyggelig huseier innom oss og ønsket råd vedrørende fargesetting av en arbeiderbolig i Halden. Bygningen ligger i Sørhalden og er trolig fra rundt 1830. I følge folketellingen var det i 1865 registrert 61 personer i 11 leiligheter i denne lange bygningen. I dag er det to boenheter i hele huset. Tidene forandrer seg. Den lange arbeiderboligen blir veldig godt i varetatt av eieren Truls Lie, og han er en over gjennomsnittet oppdatert og engasjert huseier!
Er du fremdeles i tvil?
Eieren av denne arbeiderboligen var ikke i tvil, men ville gjerne har noen tips og råd. Derfor tok han kontakt for å få hjelp til fargesetting da han bestilte linoljemaling fra oss. Bygningen var hvit, med hvite detaljer. Kjedelig og ikke tidstypisk. Etter noen enkle skrapeprøver kom det frem at fargepaletten hadde vært en helt annen. Ikke overraskede på noe som helst vis!
Historiske farger på historiske hus!
Og resultatet? Spennende, annerledes og helt perfekt! Med de mørke kontrasterende fargene til den okergule veggen har man fått tilbake dynamikken i fasaden. Alle farger er med naturpigmenter og var på 1800-tallet både billige og lette å få tak i. Og det er derfor naturlig å bruke dette på en arbeiderbolig. På begynnelsen av 1800-tallet da bygningen ble bygget, ville man aldri ha valgt hvitt! Det var jo et dyrt pigment man ikke brukte hvor som helst og i hvert fall ikke på arbeiderboliger.
Nå er du vel ikke lenger i tvil om at de historiske fargene funker?
Legg igjen en kommentar