Når det gammeldagse kjøkkenet faktisk fungerer:
Jeg kommer inn fra tur i skogen med bikkja, setter fra meg kurven med kantareller på benken. Varmen fra ovnen brer seg i rommet, bikkja legger seg på sin faste plass under bordet. Det knitrer fra grua, jeg setter meg ned med kaffekoppen i hånden og en kattunge i fanget. Og bare nyter.
Et stort ønske
Jeg har alltid ønsket meg et stort og intimt godt gammeldags bondekjøkken. Et rom som hele familien samles i – både to- og firbente. Der man kan ta i mot venner, lage mat sammen, prate og diskutere. Med et stort og romslig bord midt i rommet. Og endelig har jeg fått det.
Store avstander
Det grønnmalte bondekjøkkenet på Skjeggenes med åpen grue, stor AGA-komfyr, spiskammers og det gamle klaffebordet etter farmor i midten med stoler som knirker rundt. Alt er akkurat som jeg ønsket meg.
Kjøkkenet er veldig moderne, med oppvaskmaskin, kjøleskap og fryser og det hele. Men det er unektelig store avstander fra de ulike elementer, en kokk ville dradd seg i håret av fortvilelse! Vannet er i ett hjørne, AGA-komfyren i et annet og spiskammerset i det tredje… Jeg får se på det som god trim! Det jeg får igjen for å måtte gå noen ekstra skritt er så utrolig mye.
Gjenbruk
Over mange år har Lars spart på bygningsdeler. Både til seg selv og for andre. Han sa at det var kjekt å ha(!) og at han hadde plass til det på låven… Han har lenge hatt en svakhet for kjøkkenelementer. Gamle kjøkkenelementer. Benker fikk en liten sokkel så de kom opp på mer «moderne» høyder, det ble spunset og justert litt og dermed hadde Lars laget vårt nye og i min verden moderne kjøkken. Satt sammen av alle de ulike justerte kjøkkenelementene som Lars i løpet av mange år har samlet sammen. For vi ønsket oss jo et gammeldags kjøkken!
Ser ut som om det alltid har vært sånn
Da vi restaurerte hovedhuset og kjøkkenet, så fantes det så godt som ingen elementer av eldre årgang enn 1960. Ikke noe galt med 1960-tallet, men det var ikke det vi ønsket oss. Ikke var det mulig å redde heller, så det ble i sin helhet revet bort. Noe herfra og noe derfra har til slutt dannet vårt kjøkken. Som ser ut som om det alltid har vært sånn. Mission accomplished!
Smarte løsninger
Men for at man både skal ha et tradisjonelt bondekjøkken som ser ut som det har vært der i hundre år, og samtidig ha et kjøkken som er funksjonelt og praktisk for en moderne familie. Ja, da må man være litt kreativ!
Oppvaskmaskin, kjøleskap og fryser…. Ikke akkurat hva man forbinder med et bondekjøkken! Men helt nødvendige elementer på et moderne kjøkken. Vår løsning var å skjule dem. Stue dem bort og inn i gamle kjøkkenelementer som Lars så tilfeldigvis hadde for hånden.
Kjøleskapet og fryseren er moderne greier i rustfritt stål, de plasserte vi inne i spiskammerset. Oppvaskmaskinen, også den en moderne rustfri sak, ble dyttet inn i den gamle kjøkkenbenken. Den er nesten like stor som en vanlig en, men bare litt lavere. Og man må åpne opp en vakker gammel og slitt dør før man kan fylle og tømme oppvaskmaskinen.
Magasinert investering
Og ikke for å glemme AGA-komfyren. Den vakre og tradisjonelle magasinovnen i massivt støpejern, støpt i samme form i over hundre år. Den er rett og slett en fantastisk god investering da den, i tillegg til å lage himmelsk god mat, magasinerer varmen og holder en jevn og deilig temperatur i store deler av første etasje.
Kjøkkenet – Husets hjerte
Vi nyter frokoster, lunsjer og middager her. Samtaler, diskusjoner, skriving, redigering, regninger og jobb foregår her også. Vi kan ha mange gjester til bords, både store og små. Alt foregår i et deilig intimt og gammeldags bondekjøkken. Kombinasjonen av gjenbruk av gamle elementer med moderne fasiliteter viser seg å fungere veldig bra. Sånn midt i husets hjerte.
Legg igjen en kommentar